Založ si blog

Zhodnotí stavebné sporenie vaše úspory?

Stavebné sporenie ponúkajú na Slovensku tri inštitúcie, z pohľadu zhodnotenia úspor je najvyšší ponúkaný výnos 2,00% p.a. Okrem toho je pre rok 2015 schválená štátna prémia 5,5% p.a. z ročného vkladu, maximálne však 66,39 EUR. Zhodnotenie 2,00% p.a.+ 5,5% p.a. štátna prémia,  ktorá navyše nepodlieha zdaneniu znie na prvé počutie celkom slušne. V čom je ale problém?

V nasledujúcom texte budeme vychádzať z predpokladu, že výška štátnej prémie sa nezmení najbližších 6 rokov a toto  obdobie bude aj celkovou dobou sporenia. Po šiestich rokoch je totiž možné stavebné sporenie zrušiť bez poplatku a prostriedky použiť na akýkoľvek účel. Každoročne budú vkladané finančné prostriedky vo výške 1 207,09 EUR k 1.1. daného roka, čím bude zabezpečené maximálne možné zúročenie vkladu a každoročná štátna prémia teda bude činiť 66,39 EUR. Ide teda o najideálnejší scenár z pohľadu výnosov podľa aktuálnych údajov pre rok 2015.

Úroková sadzba je garantovaná na celé obdobie, takže vložené finančné prostriedky sa budú úročiť sadzbou 2,00% p.a. Po odrátaní zrážkovej dane vo výške 19% je teda čistý výnos 1,62% p.a. za predpokladu, že sporiteľ vkladá celú plánovanú sumu na začiatku obdobia, teda k 1.1. daného roka. V prípade, ak je vklad vložený v priebehu roka, úročí sa alikvotne od dátumu vloženia. Napríklad vklad vložený k prvému decembru bude v čistom zhodnotený len 0,14% p.a. Ideálne je teda vložiť celú sumu na začiatku roka, aby bola úročená maximálne možné obdobie. Pravidelné mesačné vklady taktiež oberajú klienta o maximálny možný dosiahnuteľný výnos.

Štátna prémia (ŠP). Prvou stratou je už jej zníženie o tri percentuálne body oproti roku 2014.Navyše sa odvíja od bezrizikovej sadzby na trhu, no a vzhľadom na aktuálny vývoj v oblasti menovej politiky je teda pravdepodobné, že sa v najbližšom období ani zvyšovať nebude, skôr naopak môže poklesnúť. Zo zákona je dané, že výška ŠP sa môže pohybovať v intervale od 5,00% do 15,00%, čiže momentálne je takmer na minime.

Ideálne je vkladať prostriedky tak, aby sporiteľ dostal maximálnu možnú výšku ŠP. Pre rok 2015 sa teda jedná o sumu 1 207,09 EUR, za ktorú prináleží ŠP 66,39 EUR. Nevýhodou ŠP je fakt, že sa vzťahuje len na ročný vklad a nie na celkovú nasporenú sumu. Každým rokom sa tak stavebné sporenie z pohľadu celkového ročného výnosu stáva nevýhodnejším, pretože kumulovaná suma je úročená len štandardnými dvomi percentami. Po šiestich rokoch pri každoročnom vklade 1 207,09 EUR by bola celková vložená suma 7 242,54 EUR. Ak by výška ŠP ostala nezmenná (66,39 EUR) jednalo by sa o ročný výnos zo ŠP len 0,91% p.a. z celkovej sumy. Oproti 5,5 percentám z vkladu v prvom roku tak ide o pokles vyše 83%. Celkový výnos sa tak s pribúdajúcimi rokmi bude čoraz viac približovať základnej sadzbe 2,00 % p.a. (ak teda počas obdobia nedôjde k zvýšeniu ŠP).

Poplatok za uzatvorenie zmluvy pri danom variante by bol 40 EUR, pričom je možné získať zľavu 50% pri uzatvorení cez internet. Počítajme teda, že vstupný poplatok bude 20 EUR. Okrem toho sa platí poplatok za vedenie účtu stavebného sporenia vo výške 12 EUR ročne. Celkovo tak sporiteľ na poplatkoch zaplatí 92 EUR. Poplatok za vedenie je navyše strhávaný na začiatku roka, teda celková úročená suma od začiatku obdobia je znížená o túto sumu. Inými slovami, klient dostane každoročne o 19 centov menej na úrokoch.

Ďalšou veľkou nevýhodou sú poplatky za predčasné zrušenie. Tým sa nebudeme podrobnejšie venovať, sú rôzne v závislosti od poskytovateľa stavebného sporenia a závisia aj od obdobia, kedy by ku zrušeniu došlo. Najvýhodnejšie je samozrejme sporenie nerušiť a vydržať celých šesť rokov. Dôležité je si uvedomiť, že prostriedky v sporení budú teda viazané po celú dobu trvania a sporiteľ s nimi nebude môcť flexibilne nakladať. V opačnom prípade by prišiel nie len o výnosy, ale navyše by zaplatil aj sankcie za zrušenie (napr. pri zrušení do 3 rokov cca 90 EUR).

Aký by bol teda čistý výnos? Po odrátaní všetkých poplatkov a pri nezmenenej výške ŠP by podľa prepočtov čistý výnos na konci obdobia činil 738,53 EUR. Pri celkovej vloženej sume  7 242,54 EUR by sa teda jednalo o čistý kumulatívny výnos 10,20%, čo v priemere predstavuje výnos 1,70% p.a. Pre porovnanie termínovaný vklad s úrokovou sadzbou 2,00% p.a. predstavuje čisté zhodnotenie úspor 1,62% p.a.

Vzhľadom na obmedzené nakladanie s vloženými prostriedkami na sporení a s čistým výnosom 1,70% p.a. za obdobie šesť rokov je stavebné sporenie pomerne nevýhodnou voľbou, ak ho berieme len ako možnosť zhodnotenia finančných úspor. Nejde však primárne o sporiaci produkt, preto je potrebné zvážiť všetky výhody a nevýhody stavebného sporenia. Čisto ako sporenie však zrejme neprinesie želané zhodnotenie úspor.

Finanční sprostredkovatelia, kto poradí vám?

21.02.2015

Ľudia uzatvárajú poistenie, aby sa chránili pred rizikami. Nie každý má dostatočnú finančnú rezervu vyčlenenú na nečakané udalosti. Prípadne, ak je od príjmu danej osoby závislá rodina a môžu nasať problémy pri splácaní úveru či hypotéky, tiež je namieste byť zabezpečený. Dnes je populárne najmä investičné životné poistenie (IŽP).Prečo si ale [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Éminence grise

"Čím hlbšie padneš, tým viac musíš vyrásť."

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 5849x
Priemerná čítanosť článkov: 2925x

Autor blogu

Kategórie

Archív